http://www.nuffnang.com.my/blogger/analytics
There was an error in this gadget

Tuesday, September 20, 2011

Gunung Besar Hantu























Assalammualikum..kali nie aku nk citer skt pengalaman aku mendaki Gunung Besar Hantu kat jelebu..Tinggi dia lbh kurang 1492m klu x slp aku.kami naik berenam dan memerlukan mase 2 hari utk sampai ke puncak gunung tersebut,tp itu utk kitaorg yg novis nie je la,klu yg expert,sehari pn dh ckp dh kot..
Gerak dari senawang lbh krg kul 8 pagi dan sampai kt kg Chenah lbh krg kul 11 pagi,tue siap brenti sarapan kt pekan klawang skali la.sampai kg tue kitaorg kene wat report dulu kt pondok polis kg tue dan naik 4wd yg kitaorg sewa lbh krg kul 12 tgh ari..utk pengetahuan sume,jln utk ke lata kijang nie xleh msk guna kete biase sbb jln dia trk sgt,cume 4wd je yg leh msk..nk xnk kene la sewa dgn org kg tue utk hantar kitaorg ke lata kijang,itupn x dpt msk sampai kawasan air terjun lata kijang sbb ade jln runtuh..mungkin dlm 5thn lg br kete biase blh msk ke air terjun lata kijang sbb diaorg sdg buat jln utk ke sane.Drpd tpt kitaorg d'trnkn,kitaorg kene menapak melalui jln tar lbh krg 2 jam setengah utk sampai ke air terjun lata kijang..




sepanjang perjalanan ke lata kijang,terdpt byk pokok buluh kt kiri kanan kitaorg..kat jln tar nie pn dh pancit giler dh heheheh..
Nie view air terjun lata kijang yg dikatakn tertggi di malaysia



Lepas lepak lbh krg setengah jam kt lata kijang sambil kene milo sejuk ngan roti,kitaorg gerak utk ke kem orkid..kami tpaksa menaiki tgga besi yg agak uzur utk cross trek sbnr utk ke kem orkid..perghh!!!tgga nie pn blh thn gak adventure dia,beratus-ratus ank tgga gak..
Memandangkn mase x mengizinkn kitaorg ke kem orkid,kitaorg decide utk camping kt kem simpang dua je,itupn nsb baik ade org asli yg suggest kn kt kitaorg..sampai je kt kem simpang dua,ari pn dh mula senja,msg2 mula kn tugas memasang khemah dan msk utk mkn mlm..Utk pengetahuan semua,kem simpang dua nie kira best gak sbb ade sumber air yg ckp klu nk compare ngan kem orkid sbb kem nie pertembungan antara dua sungai,tp kene hati2...


Kem Simpang Dua
Hari kedua slps subuh,lbh krg kul 7 pg,kami gerak ke kem orkid melalui denai dan trek org asli bekerja,kawasan nie sememang nyer byk org asli,nsb baik diaorg nie sume jenis yg dh biase tgk org luar,jd xde mslh sgt la kitaorg nk b'tanye ape2 kt diaorg.
Kami sampai ke kem orkid lbh krg 1 jam 45 minit dr tpk p'khemahan,singgah lpk jap dlm 15 init,trs shoot naik ke puncak gunung sbb nk kejar mase utk blk hari yg same..lbh krg 2 jam,kami sampai ke puncak..kt puncak nie,klu cuaca elk,kite blh npk klcc,menara kuala lumpur..klu waktu mlm lak,kite leh npk lampu kt genting skali..cuaca kt puncak nie sekitar 26-28 darjah selsius


Terbaik bro!!

kat puncak Gunung Besar Hantu

Cip kitaorg yg kepenatan huuhuh..
Utk trn cuma memerlukan lbh krg 5 jam je berbanding waktu mendaki yg x terkire jam nyer huhuhu..Alhamdulillah selamat sampai ke rumah kul 10 mlm..thanks gak kt mak wan yg bg kitaorg mkn kt kg chennah aritue,lauk keli sambal mmg terbaik huhuhu..


Next time plan nk daki gunung Tahan lak,tp xtau la team kitaorg nie leh thn ke x hehehe..jgn sampai kejang perut lg dh la hahahah...adiosss..

4 comments :

  1. Panjat bro, jangan tak panjat. Nanti kita buat kayuhan ke puncak gunung plak..bley?

    ReplyDelete
  2. okay,no problem punyo hahaha..

    ReplyDelete
  3. Salam sejahtera..Saya suka dengan ceritanya dilaman ini.Kalau boleh saya nak join sambil kenal2.Kalau ada masa,lawatilah laman saya pula ya.www.kenalinegaraku4u2c.blogspot.com

    ReplyDelete