http://www.nuffnang.com.my/blogger/analytics
There was an error in this gadget

Tuesday, July 23, 2013

Berbuka Puasa Bersama Nasi Briani Bangladesh

Salam,
Entry kali nie aku nak share skt pengalaman aku berbuka puasa dengan mat2 bangla tempat keje aku kat hostel diaorg.Mmg ade kelainan skt la berbanding kita org melayu bukak pose.Pape pn terer gak bangla2 nie masak nasi beriani,sampai aku mtk tapau la hehehe..Mcm biasa,kita bg ruang pada gambar utk berbicara ye sbb aku nie bkn la pro sgt bercerita dan menulis,saja gatal2 sign in blog nie dulu tuk isi mase lapang mlm2 kt umah..
Menu2 yang disediakan.
kami disajikan dengan 3 step juadah.

Bro Khairul menanti dengan penuh sabar
utk menikmati juadah

Round 1
Kurma dan buah-buahan

Bersama Hamid
(Tuan rumah hehehe)


Round 2
mmg pelik skt benda nie dan aku pn ssh nk masuk.

Round 3
Nah,klu hebat kasi hbs la nie briani

lbh kurang mcm acar jgk la

plhn2 bro,nasi byk lg tue hehe..

Kesemua kitaorg x mampu nk mkn habis makanan diaorg nie sbb byk sgt yg dimasak. Tapi at least aku dapat merasa jgk la juadah tradisi bangladesh time bulan pose.
k lah..chow dulu..


Tuesday, July 16, 2013

Mendaki Gunung Kinabalu

Lama btl x jenguk blog aku nie,dh berkarat dh hehehe..
Kali nie nk share skt pengalaman mendaki Gunung kinabalu bln may lps.
Kitaorg pg bertiga je,aku sarankan pada sape2 yg teringin nk mendaki gunung kinabalu dgn group2 yg kecik,better buat bag packer,dpt jimat byk berbanding guna travel agent.
Simple je,korang call Sutera Santuary Lodge,pastue diaorg akan email kn step2 yg korang kene buat,cuma pikir nk cr transport dr KK ke kundasang je.Sampai kt kundasang,korang blh check in kt mane2 hotel@lodge yg korang suka sekitar kinabalu park.Klu nk play safe,better buat booking awal la..

Sekarang kite bg laluan pd gambar utk berbicara ye hehehe..

tggi2 gunung kinabalu,tggi lg syg sama kamu huhuhu..

kitaorg amik masa 2 hari utk ke puncak,cuba nengok diaorg nie amik baper jam je

salah 1 pondok2 rht yg disediakan

trek permulaan

pancit woo..

2 km sblm ke laban rata,trek dia agak mencabar skt,better buat
preparation sblm mendaki,tkt x larat nnt.

cuaca mula sejuk,pokok2 pn mula dh berlumut

Laban rata,tpt kitaorg bermalam sblm ke puncak

menu yg disediakan  di laban rata mmg superb beb..
larat x larat je nk balun

dorm di lanban rata

sunrise di low peak

finally..

suhu sekitar 12 darjah pada ketinggian 4095m di puncak

bersama bro Farizal (bos aku) dan mountain guide

puncak low..

nie puncak yg kt dlm duit singgit kita tue,lupe nama dia dh..

indah sungguh permandangan nie..


 Alhamduliilah semua yg dirancang berjalan dengan lancar..
Nnt ade masa aku share ape2 info br k..

Tuesday, September 20, 2011

Gunung Besar Hantu























Assalammualikum..kali nie aku nk citer skt pengalaman aku mendaki Gunung Besar Hantu kat jelebu..Tinggi dia lbh kurang 1492m klu x slp aku.kami naik berenam dan memerlukan mase 2 hari utk sampai ke puncak gunung tersebut,tp itu utk kitaorg yg novis nie je la,klu yg expert,sehari pn dh ckp dh kot..
Gerak dari senawang lbh krg kul 8 pagi dan sampai kt kg Chenah lbh krg kul 11 pagi,tue siap brenti sarapan kt pekan klawang skali la.sampai kg tue kitaorg kene wat report dulu kt pondok polis kg tue dan naik 4wd yg kitaorg sewa lbh krg kul 12 tgh ari..utk pengetahuan sume,jln utk ke lata kijang nie xleh msk guna kete biase sbb jln dia trk sgt,cume 4wd je yg leh msk..nk xnk kene la sewa dgn org kg tue utk hantar kitaorg ke lata kijang,itupn x dpt msk sampai kawasan air terjun lata kijang sbb ade jln runtuh..mungkin dlm 5thn lg br kete biase blh msk ke air terjun lata kijang sbb diaorg sdg buat jln utk ke sane.Drpd tpt kitaorg d'trnkn,kitaorg kene menapak melalui jln tar lbh krg 2 jam setengah utk sampai ke air terjun lata kijang..




sepanjang perjalanan ke lata kijang,terdpt byk pokok buluh kt kiri kanan kitaorg..kat jln tar nie pn dh pancit giler dh heheheh..
Nie view air terjun lata kijang yg dikatakn tertggi di malaysia



Lepas lepak lbh krg setengah jam kt lata kijang sambil kene milo sejuk ngan roti,kitaorg gerak utk ke kem orkid..kami tpaksa menaiki tgga besi yg agak uzur utk cross trek sbnr utk ke kem orkid..perghh!!!tgga nie pn blh thn gak adventure dia,beratus-ratus ank tgga gak..
Memandangkn mase x mengizinkn kitaorg ke kem orkid,kitaorg decide utk camping kt kem simpang dua je,itupn nsb baik ade org asli yg suggest kn kt kitaorg..sampai je kt kem simpang dua,ari pn dh mula senja,msg2 mula kn tugas memasang khemah dan msk utk mkn mlm..Utk pengetahuan semua,kem simpang dua nie kira best gak sbb ade sumber air yg ckp klu nk compare ngan kem orkid sbb kem nie pertembungan antara dua sungai,tp kene hati2...


Kem Simpang Dua
Hari kedua slps subuh,lbh krg kul 7 pg,kami gerak ke kem orkid melalui denai dan trek org asli bekerja,kawasan nie sememang nyer byk org asli,nsb baik diaorg nie sume jenis yg dh biase tgk org luar,jd xde mslh sgt la kitaorg nk b'tanye ape2 kt diaorg.
Kami sampai ke kem orkid lbh krg 1 jam 45 minit dr tpk p'khemahan,singgah lpk jap dlm 15 init,trs shoot naik ke puncak gunung sbb nk kejar mase utk blk hari yg same..lbh krg 2 jam,kami sampai ke puncak..kt puncak nie,klu cuaca elk,kite blh npk klcc,menara kuala lumpur..klu waktu mlm lak,kite leh npk lampu kt genting skali..cuaca kt puncak nie sekitar 26-28 darjah selsius


Terbaik bro!!

kat puncak Gunung Besar Hantu

Cip kitaorg yg kepenatan huuhuh..
Utk trn cuma memerlukan lbh krg 5 jam je berbanding waktu mendaki yg x terkire jam nyer huhuhu..Alhamdulillah selamat sampai ke rumah kul 10 mlm..thanks gak kt mak wan yg bg kitaorg mkn kt kg chennah aritue,lauk keli sambal mmg terbaik huhuhu..


Next time plan nk daki gunung Tahan lak,tp xtau la team kitaorg nie leh thn ke x hehehe..jgn sampai kejang perut lg dh la hahahah...adiosss..

Monday, May 17, 2010

Genting Highland


Salam...klu korang nk tau,nie ar family aku..yg si kck nie namanye muhammad nurilham n yg comel tue semestinye la ibu dia merangkap isteri aku dan jgk mem bsr kat family nie hee..hee.
Arinie aku bwk diaorg pg genting jln2,erm..1st time pg ngan ilham skali,dulu wakt b'cinta pnh gak pg skali tp kali nie pg mmg terase lain skt sbb status dh tukar jd bapak org kn,kene la utamakn ank dulu,x leh nk enjoy mcm waktu bujang dulu lg dh.

Pg td dlm kul 10.30 b'lps n sampai dlm kul 12 tgh ari gak la.dh lame x naik genting,hangit gak wira hantam aku td,mem pn risau gak td asyik ckp "lps ke tak lps kete abg nie" hee..hee.alhamdulillah sayur je trek genting tue wira aku bg..cuaca kat genting arinie x brape sejuk sgt waktu kitaorg sampai td,b'peluh gak la aku menapak nk msk kat theme park dia. X byk perubahan kat sane,tp xpela at least ank aku dpt rasekn suasana yg br kat sane,bkn main riang lg dia td,siap jerit2 waktu msk kat theme park.

Lepak sane dlm 4 jam pastu kiteorg grk trn blk sbb ilham dh mula menunjukkn cr2 kebosanan,ikutkn ati x puas lg aku nk m'telaah game kat ats tue td.xpe2,ilham dh bsr skt sok aku repeat lg.selamat sampai kat umah td dlm kul 6 ptg..alhamdulillah selamat pegi dan balik.